Veel rugproblemen bij rijpaarden worden veroorzaakt door een slecht passend zadel of een verkeerd zittende ruiter. Vaak ook is de rugpijn die hierdoor ontstaat oorzaak van spanning en verzet bij het paard tijdens het rijden (bokken, steigeren). Met ons zadeldruk meetsysteem kunnen wij vroegtijdig een beeld geven van mogelijke knelpunten, voordat deze problemen veroorzaken die medische behandeling of correctie van je paard noodzakelijk maken.

Ons zadeldruk meetsysteem is zo bijzonder omdat het metingen mogelijk maakt aan een bewegend paard. Het systeem bestaat uit een sensorpad in de vorm van een zadeldekje, die rechtstreeks onder het zadel gelegd wordt. Hierin bevinden zich ruim 400 druksensoren. De sensoren zenden hun signaal draadloos naar onze laptop computer, die deze vervolgens analyseert en er een driedimensionaal beeld van maakt op het scherm. Dit systeem geeft uiteraard een completer beeld van de zadeldruk dan de conventionele meting aan een stilstaand paard.  

Ons meetsysteem geeft de ruiter én trainer een kwantitatief beeld van de drukverdeling (van zadel inclusief ruiter) die het paard op zijn rug ervaart tijdens het rijden.
Hieruit kan afgeleid worden of en waar het zadel aangepast dient te worden, en/of dat ook verbetering nodig is bij de ruiter (zit niet in balans, bonkt in het zadel, zit niet in het midden, houdt rug stijf, etc etc).

Overdadige of ongelijke druk verhindert dat de spieren voldoende bloedcirculatie krijgen tijdens de training. Bij een verminderde bloedtoevoer is spierontwikkeling en opbouw van een toplijn niet mogelijk. Druk en een gebrekkige bloedtoevoer veroorzaken spierspasmen waardoor de werking van het zenuwstelsel geschaad wordt. Het paard zal de druk proberen te vermijden door zijn gangpatroon te wijzigen; dit heeft een effect op de biomechanica van het paard.

Voor een prijsopgave en eventuele verdere uitleg kunt U contact opnemen met Jo Viehoff 0031-(0)653482507 of Angela 0031-(0)653921663